Statistiche web

Qishing - Fractal Productions

Tempelier en Q
Tempelier en Q
Ga naar de inhoud

Qishing

Persberichten
PERSBERICHT - PERSBERICHT

In de afgelopen jaren zijn QR-codes een integraal onderdeel van ons dagelijks leven geworden, waardoor we moeiteloos toegang hebben tot informatie of aankopen kunnen doen met slechts een snelle scan. Zoals bij elke technologische vooruitgang, zijn er echter potentiële gevaren verbonden aan het gebruik ervan. De opkomst van Qishing, een kwaadaardige praktijk waarbij hackers QR-codes manipuleren om toegang te krijgen tot persoonlijke informatie of apparaten met malware te infecteren, heeft een ernstige bedreiging gevormd voor onze digitale beveiliging.

Qishing houdt in dat legitieme QR-codes worden vervangen door kwaadaardige, waardoor nietsvermoedende gebruikers naar websites of apps gaan die persoonlijke gegevens verzamelen of schadelijke software op hun smartphones, computers en andere apparaten installeren. Deze gevaarlijke ontwikkeling komt steeds vaker voor, met hackers die geavanceerde technieken gebruiken om gebruikers te misleiden en hun vertrouwen in QR-codes te benutten. Veel onschuldige personen zijn al het slachtoffer geworden van Qishing, wat heeft geleid tot financieel verlies, identiteitsdiefstal en zelfs ongeoorloofde toegang tot gevoelige gegevens.

Om deze groeiende dreiging te bestrijden, is het van cruciaal belang dat gebruikers voorzorgsmaatregelen nemen bij het scannen van QR-codes. Ten eerste is het belangrijk om voorzichtig te zijn en alleen codes van vertrouwde bronnen te scannen. Het is raadzaam om de QR-codes zorgvuldig te inspecteren en te controleren op tekenen van geknoei of onregelmatigheden. Bovendien moeten gebruikers overwegen om beveiligde QR-codescan-apps te gebruiken die kunnen helpen bij het detecteren van potentiële bedreigingen en het bieden van realtime bescherming. Door deze preventieve maatregelen te nemen, kunnen individuen hun risico om slachtoffer te worden van Qishing aanzienlijk verminderen en hun persoonlijke informatie beschermen.

Concluderend, hoewel QR-codes ons leven ongetwijfeld hebben vereenvoudigd, zijn ze ook een manier geworden voor cybercriminelen om nietsvermoedende gebruikers te exploiteren. De opkomst van Qishing heeft het belang benadrukt van waakzaam en voorzichtig zijn bij het scannen van QR-codes. Het toepassen van veilige scanpraktijken, zoals het inspecteren van codes en het gebruik van vertrouwde scan-apps, kan een grote bijdrage leveren aan het beperken van de risico's die verbonden zijn aan het gebruik van QR-codes. Naarmate de technologie zich blijft ontwikkelen, is het cruciaal dat gebruikers op de hoogte blijven en zich aanpassen aan nieuwe beveiligingsuitdagingen om hun digitale welzijn te beschermen.

Om zelf qishing tegen te gaan heb ik al enkele jaren geen smartphone meer. Gewoon een huis, tuin en keuken GSM die slechts kan telefoneren en tekstberichtjes kan verzenden en ontvangen. Zo voorkom ik dat ik in en door de winkels niet gevolgd kan worden en dat er met gebruikmaking van een GSM geen betalingen gedaan kunnen worden. Heeft het niet hebben van een smartphone ook nadelen? Dat zal zeker zo zijn maar ik mis de smartphone niet en digitaal voel ik mij een stuk veiliger.

PERSBERICHT - PERSBERICHT

This website is powered by Fractal Productions ©FP2023
Terug naar de inhoud